miercuri, 19 septembrie 2012

Android vs. iOS vs. Windows Mobile sau despre cum "telefonul meu e mai bun decat al tau"

Zilele astea, cu ocazia lansarii iPhone 5, am observat cum (din nou) net-ul a luat-o razna pe tema "care smartphone e mai bun, etc". Bloguri, stiri, articole, peste tot sustinatorii fiecareia dintre parti isi dadeau in petec cu articole care sa demonstreze ca iPhone e zeu...ba nu, ca terminalele Android, ba nu ca stai ca vin din urma terminalele cu Windows mobile.
Sincer, m-am amuzat cumplit. Cu exceptia catorva articole de specialitate, restul nu sunt decat motive expuse in vesnica disputa "telefonul meu e mai bun decat al tau". Majoritatea, desi vor sa o arda la modul specialist, nu reusesc decat sa prezinte cateva motive subiective pentru care unul dintre terminale e mai bun.
Disputa asta a terminalelor(si ar putea fi valabila in orice domeniu), dupa parerea mea, isi are relevanta doar daca o formulezi astfel, tu ca dezvoltator de telefoane: "Cum ma convingi tu pe mine, in calitate de consumator de rand, sa iti cumpar produsul ?". Nu vreau sa reinventez roata si sunt sigur ca toti dezvoltatorii au in minte ideea asta cand vin cu ceva nou pe piata. Ceea ce mi se pare mie de prisos este toata tevatura si barbologia ce iti vine servita ca "parere de specialist" din partea celora care, in final, nu sunt altceva decat consumatori ca si tine...ajungi intr-un punct in care te intrebi "Ok, dar in ce masura ceea ce scrie nenea asta imi ofera o parere relevanta despre produs ?". De ce aduc discutia la nivel de consumator de rand ? Pentru ca el este principalul cumparator...peste 50% dintre cei care cumpara produsul, nu o sa stie sa iti explice concepte gen Gorilla Glass, de ce e mai bun sa aiba un procesor cu 2, 3, sau un miliard de nuclee decat 1, cum e cu memoria, cum e cu bateria, etc. Ca restul dintre noi mai avem habar, asta tinde sa nu mai fie atat de relevant atunci cand 3 din 5 posesori de iPhone(de exemplu) il folosesc doar pentru poze si chat.
Asadar, parerea mea despre disputa asta intre terminale nu poate fi decat una subiectiva, construita pe criterii subiective, cu argumente subiective pentru ca eu il folosesc si pe mine trebuie sa ma multumeasca(sau nu) alegerea facuta. Ca stau si caut si fac comparatii zile intregi intre produse, asta e normal pentru ca vreau sa fiu sigur de alegerea facuta. Decizia finala este insa, proprie si personala.
De exemplu, care ar fi criteriile dupa care m-as ghida eu:
1) Buget
- asta e pentru mine cel mai important criteriu. De cati bani dispun si ma refer la cash...iar aici Apple mi se par cam scumpi...mai ales ca in ultimul timp, concurenta tinde sa ofere cam aceleasi chestii;
2) Ce stie sa faca
- pe scurt: specificatii tehnice. Pentru cei care le inteleg, sunt destul de importante...pentru restul mai putin. La acest capitol, cand faci balanta la final, iti dai seama ca toti tind sa ofere acelasi lucru...diferentele tind sa se compenseze.
3) Design
- Samsung tinde din ce in ce mai mult sa faca tigai (Galaxy S3, Note);
- iPhone-ul ma impresioneaza placut prin calitatea materialelor...e ceva mai mult decat plasticul din Samsung;
- Mai nou am ramas foarte placut impresionat de design-ul celor de la Nokia cu modele Lumia 800, 820 si 920;
4) Feeling
- Dupa ce am vazut cum arata, i-am studiat specificatiile si am vazut pretul, trag o fuga la magazin sa vad cum  il simt...care e impresia pe care ti-o lasa dupa ce il tii in mana si te joci cu el;
Cam astea sunt criteriile cele mai importante pentru mine. Desi sunt posesor de Samsung Galaxy S, nu sunt fan Android. Telefonul l-am cumparat in baza criteriilor de mai sus. In ziua in care o sa vreau sa ma despart de el voi analiza din nou aceleasi criterii. Restul mi se pare irelevant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu